fashion-1031469_1920

I Sverige köper vi i genomsnitt drygt tretton kilo nya kläder och textiler per person och år. Det är väldigt, väldigt mycket kläder. En tredjedel av alla dessa kläder används aldrig. I genomsitt slängs åtta kilo textil per person i soporna varje år! En stor del av alla dessa kläder skulle kunna användas betydligt längre än så.

Barnkläder förbrukas i en än större omfattning. Ofta får man kläder av släkt och vänner när barnet är litet och ännu mer köper man själv. Men som bekant växer barn fort. Alldeles för fort. Ofta hinner barnet inte hinna använda alla kläder innan de har blivit för små. Det är lätt hänt att kläderna hamnar i en kartong på vinden där de ligger och samlar damm eller rent av slängs. Med ett jordklot som förbrukas i allt snabbare takt behöver synsättet på miljö i allmänhet förändras. Textilbranschen som tillverkar alla kläder vi tar för givet, är en av de riktigt stora klimatbovarna.

Även om det kanske är svårt att föreställa sig, så innehåller kläder material som kräver stora resurser att producera. Flera steg i processen krävs och ofta passerar kläderna flera länder innan de landar ute i butikerna. Stora mängder kemikalier, vatten och energi behövs för att framställa fibrer och färger. Långa transporter och omdiskuterade arbetsvillkor i fabrikerna där kläderna tillverkas är bara några av de faktorer som gör textilindustrin till en av de största klimatjuvarna.

Vi på Vilja & Walter vill hjälpa till att förändra vårat beteende. Det är därför vi finns till från första början. På vår blogg kan du så småningom läsa mer ingående om hur textilindustrin påverkar klimatet och hur vi kan förändra vårat beteende och tänk när det gäller klimatsmarta val.

Ensam är det svårt, men tillsammans kan vi faktiskt göra skillnad!