towel-1838210_1920

Kläderna vi köper innehåller ofta flera olika material. Men vad är egentligen polyester och viskos? Vad är det gjort av och hur klimatsmart är materialet egentligen? Här kommer en liten sammanfattning.

Bomull

Det vanligaste materialet i kläderna vi köper. 2,5 procent av jordens jordbruksmark används för att odla bomull. Som ni också säkert redan känner till, krävs det enorma mängder vatten för att odla bomull. På många platser används också väldigt mycket bekämpningsmedel mot insekter och arbetsförhållanden, på många ställen, går definitivt att ifrågasätta.

Polyester, akryl och Polyamid

Polyester är ett annat vanligt förekommande material i kläder. Slitstarkt, tåligt och billigt att producera. Polyester är gjort av olja. Och olja, det är som bekant ingenting som finns i obegränsade mängder.

Viskos, tencel och lyocell

Viskos kräver 5,5 kilo kemikalier för att produceras. Det tillverkas av trä, men av förståeliga skäl är det därför inte så miljövänligt.

 

 

Ylle

Ylle görs av ull som kommer från fåret. Håller dig varm och torr under blöta dagar.

Siden

Görs av silke från silkeslarven. För att få loss silkestråden, kokas silkeslarven levande. Det sägs att ett kilo siden kräver 3000 silkeslarver.

Linne

Linne görs av lin. Lin behöver knappt någon bevattning och går att odla på mark som inte går att använda för matproduktion. Konstgödsel eller bekämpningsmedel behövs inte heller, vilket gör Linne till ett bra alternativ ur miljösynpunkt.

Vi behöver alla kläder på kroppen, men det är svårt att hitta något material som inte har någon miljöpåverkan. Snarare tvärtom, de allra flesta material kräver ganska mycket resurser för att tillverkas. Det här var en kort sammanfattning, vill ni bli proffs på klädernas olika material kan jag starkt rekommendera att ni läser Johanna Nilssons blogg om just detta. Den hittar ni genom att klicka HÄR.

Lämna en kommentar