Rotterdam, October 26, 2019 - The Ocean Cleanup unveils the Interceptor, the first scalable river cleanup technology.
Rotterdam, October 26, 2019 - The Ocean Cleanup unveils the Interceptor, the first scalable river cleanup technology.

Greta Thunberg satte sig framför regeringsbyggnaden med en skylt. På den stod det ”skolstrejk för klimatet”. Då var hon ensam. Nu är det en rörelse som spridit sig över hela världen. Greta har uppmärksammats rejält för insats och talat inför stora församlingar av världsledare, blivit omnänd i alla stora medier och medverkat i de allra största talkshowsen. Och det här som 16-åring.

Men det finns andra miljökämpar där ute som inte har fått lika stor uppmärksamhet för sina insatser. En av dem är Boyan Slat. Redan som 18 – åring grundade Slat ”The Ocean Cleanup”, i sin hemstad Delft, Nederländerna. The Ocean Cleanup är en praktisk lösning, en flytande barriär, som närmast går att likna med en jättedammsugare. Den är gjord för att lyckas rensa världshaven på den enorma mängd plast som flyter omkring i världshaven.

2018 sjösattes tekniken för första gången, utan att fullt ut lyckas. Sedan dess har det hänt mycket och barriären har förbättrats på flera olika områden. Skulle unge Boyan Slat lyckas med sitt icke vinstdrivande projekt, skulle världshaven kunna må mycket, mycket bättre inom en nära framtid.

Hur häftigt är inte det?

Lämna en kommentar